Solanki w Trapani
Z Palermo do Trapani można dojechać bez problemu autobusem za 9,60 € w ok. 2 godziny. Bilety kupuje się na dworcu autobusowym (to ten sam, który obsługuje kursy z i na lotnisko), w punkcie przewoźnika Segesta. Sama miejscowość szczerze mówiąc jest dosyć droga. Pizza margherita w knajpkach jest w granicach 5-10 € (dla porównania w Palermo ceny zaczynają się od 3 €). Większa kanapka na mieście, przy porcie, kosztowała nas 2,80 €, arancino 1,5 €.
Od razu po przyjeździe poszliśmy pieszo z portu do rezerwatu przyrody Saline di Trapani e Paceco . Znajdują się tu baseny soli, a także jej wielkie kopy przy samej ulicy – widoczne na zdjęciach. Unikalna produkcja soli, która powoduje zachowanie wielu składników odżywczych, zawdzięcza tradycji przekazywanej od wielu pokoleń. Do 1980 r. był to przede wszystkim rodzinny interes. Sezon wydobywania soli trwał tylko od lipca do września, więc byli zmuszeni znaleźć sobie alternatywne zajęcie na pozostałe miesiące roku. Ostatecznie „przerzucili się” na inne rodzaje zbiorów, m.in. oliwek czy czosnku. Dzisiaj to miejsce jest rezerwatem przyrody, gdzie żyje kilka rodzajów rzadkich roślin i owadów oraz znajduje się muzeum soli. Jest ona wciąż wydobywana (prawdopodobnie przez firmy gminne) w taki sposób, by zachowały się jej cenne właściwości. Co ciekawe – sól z Trapani jest znacznie bardziej słona niż „zwykła”, dlatego trzeba uważać z ilością. 😉 Można ją kupić w sklepach spożywczych na całej Sycylii.